СВЕТОВЕН ДЕН НА АНИРИДИЯTA, 21 юни 2017

Световен Ден на Аниридията (СДА) 21 юни 2017

Има много причини хората да носят слънчеви очила: да изглеждат модерни, изтънчени, да се скрият, когато плачат, или да се прикриват от погледа на други хора, когато не искат да говорят с никого. Вместо това някои хора се нуждаят от слънчеви очила, за да предпазят очите си от фотофобия или да предотвратят здравословни проблеми, свързани със слънцето.
Това важи особено за хората с АНИРИДИЯ – рядко заболяване на очите, което е свързано с липсата на ирис и някои състояния като глаукома, катаракта, непрозрачност на роговицата, които водят до слабо зрение или слепота.
Световният Ден на Аниридията 21 юни 2017, съвпада с датата на лятното слънцестоене, най-дългият и най-слънчев ден от годината, с цел да да се покаже как яркостта и позицията на слънцето значително влияят върху живота на хората с анидрия. Освен това, експертите казват, че ВСИЧКИ трябва сериозно да обмислят да носят слънчеви очила по-често, тъй като очните проблеми, свързани със слънцето, са много по-често срещани, отколкото можем да си представим.
Присъединете се към нас за повишаване на осведомеността относно редките очни заболявания и носенето на слънчеви очила: ще изглеждате чудесно и модерно и ще защитите очите си!
Асоциация Аниридия България

ВРОДЕНА АНИРИДИЯ И ЗАЩИТНИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

Лятото наближава! Ще сме по-често и по-дълго навън. Слънцето ще грее все по-ярко и ще става все по-силно.
Слънцето е естествен източник на светлина. Слънчевата светлина е основен фактор за възникване и обособяване на окото като самостоятелен орган, отговорен за процесите на виждането.
Видимата слънчева светлина е част от светлинния спектър в природата и основен фактор, за да виждат нормално здравите очи на човека.
Когато човек е с отворени очи естествената им основна защита, за да прониква слънчевата светлина дозирано в очите и да не ги уврежда, са клепачите и ирисът. От нормалното движение на клепачите, чрез мигането и нормалната структура на ириса, чиито мускули осъществяват свиването и разпускането на зеницата, зависи до голяма степен съхранението на очната ябълка и нейните структури да функционират нормално.
Вродената липса на ириса в очите (аниридия) е основната причина за неблагоприятните последици върху очната ябълка на целия светлинен спектър в природата.

Какво представлява слънчевата светлина?
Слънчевата светлина представлява поток от електромагнитни вълни (лъчения). Спектърът на електромагнитното излъчване е широк и се определя от дължината на вълната. Човешкото око има способността да възприема светлина с дължина на вълната от 380 до 780 нанометра. Това е т.н. видима светлина, необходима за зрителните функции. Освен нея окото възприема и част от разположените около диапазона на видимата светлина ултравиолетово (УВ) лъчение (къси вълни) и инфрачервено (ИЧ) лъчение (дълги вълни). Видимата светлина, УВ и ИЧ лъчения са само част от огромния спектър на електромагнитни лъчения в природата.
При разпространяването на електромагнитната вълна се пренася енергия, която може да увреди окото.

Кога и по какъв начин слънцето може да увреди очите?
Увреждащото въздействие на слънчевите лъчи върху очите се определя от редица фактори. Основно това са дължината на вълната, яркостта на светлината, времетраенето на въздействието им върху очите и начина по който лъчите от слънцето попадат върху очите. Важно е човек да познава тези фактори, за да знае как сам да опазва своето зрение.
Опасно за зрението е да се наблюдава директно слънцето, особено в обедните часове между 11 ч. и 14 ч., когато в състава на лъчите му има УВ лъчение. Нормално, при обичайни условия слънцето не предизвиква УВ увреждания на очите. Високо в планината, както и на море (язовири, реки) възможността от заслепявания, изгаряния и засягане на тъканите на очите от УВ лъчи се увеличава многократно. Особено опасни са уврежданията на очите при директно наблюдаване на слънцето при слънчево затъмнение или в облачно време. УВ лъчи се отделят и от някои изкуствени източници на светлина (кварцови и ксенонови лампи, работа с електрожен и др.) и имат същото увреждащо окото въздействие като естественото УВ лъчение.

Начини за попадане на слънчевата светлина в окото
Слънчевата светлина попада в очите по два начина:
 Директно (по-рядко) – ако се гледа право в слънцето, но е особено неприятно и опасно ако човек е с аниридия.
 Индиректно (предимно) – отразени от предметите, земята, водната повърхност или разсеяни във въздуха лъчи, но и това е особено неблагоприятно за хората с вродена аниридия.

Научно е доказано (1980 г.), че очните тъкани са напълно пропускливи, както за най-дългите вълни (радиовълни), така също и за най-късите вълни от електромагнитния спектър в природата (космическите лъчения) и тези лъчения не предизвикват промени в очните структури. Между тези две крайни зони са лъченията, включително видимата светлина, УВ и ИЧ лъчения, които се поглъщат от очните тъкани и предизвикват увреждания в тях.
Видимата светлина е нейонизираща светлина, т.е. не води до разрушаване или гибел на клетките. Част от УВ лъчение, рентгеновите и гама лъчите представляват йонизираща светлина, която може да разстрои нормалните функции в живата клетка, дори да я унищожи.

Какви очни структури може да увреди слънчевата светлина при човека с аниридия?
Слънчевата светлина, която попада директно върху лицето на човека, независимо от неговата възраст, може сериозно да увреди кожата на лицето му, а заедно с това кожата на клепачите и очите му. Затова родителите на децата в кърмаческа и ранна детска възраст, както и родените с аниридия, а също и всеки човек, трябва да са добре информирани за последиците от неблагоприятното въздействие на слънчевото лъчение и начина за защита от него.

Най-чести увреждания на очите от слънцето
Слънчевите лъчи могат да предизвикат временни или трайни увреждания на очите по пътя на фотохимични, термични (топлинни) и механични въздействия върху клетките на очните структури.
С временен характер са:
 Изгаряне на кожата на клепачите
 Изгаряне на лигавицата на окото (конюнктивата)
 Увреждане на слъзния филм на окото и “изсушаване” на окото
 Увреждане на епитела на роговицата (най-изпъкналата предна част на очната ябълка)
 Оток в централната част на ретината (зрително-възприемащата вътрешна обвивка на окото)

С траен характер са:
 Хронични възпаления на клепачната кожа
 Хронични конюнктивити
 Помътняване на лещата (уврежда се зрението)
 Дегенерация на ретината (уврежда се зрението)
 Отлепване на ретината (уврежда се зрението)

Видими очни прояви от неблагоприятното въздействие на слънчевата светлина върху очите
Неблагоприятното въздействие на слънчевата светлина върху окото води до често мигане, понякога придружаващо се с тикове, зачервяване на клепачите, зачервяване на очите, сълзене. Тези прояви най-често са налице от четири до десет чáса по-късно след по-продължителен престой на слънце. Слънцето е безпощадно най-вече във времето около обяд – между 10 ч. и 14 ч. Последиците от неспазване на указанията за защита на организма и очите при престой на слънце може да са твърде сериозни, заради кумулативния увреждащ ефект на УВ лъчения, състоянието на организма и на очите, и индивидуалната реакция от слънчевото въздействие при всеки човек. Хората се различават по отношение на здравословното си състояние и по отношение към собственото си здраве и болест.

Как могат да бъдат защитени очите на човeк с аниридия
Окото има естествени, рефлексни защитни механизми за предпазване от силната и ярка светлина (слънчева или изкуствена) – често мигане, трайно затваряне на клепачите, свиване на зеницата, изместване на погледа и главата встрани от източника, закриване на очите с ръка. Хората с вродена липса на ирис са “без зеница”, поради което светлината, независимо от вида и характеристиката и влиза директно в окото и може да увреди всички структури на очната ябълка.
Най-използваните средства, с които човек сам се предпазва от ярката и силна слънчева светлина през пролетта и лятото са носенето на шапки, кърпи за глава, козирки, ползването на чадъри, сенници, слънчеви очила. В тези сезони трябва да се избягва продължителен директен престой на слънце между 10 ч. и 14 ч., както и продължителния престой на слънце без предпазни слънчеви очила, особено високо в планината, или край морето, язовири, реки.

Очилата като защита от слънчевата светлина и профилактика (предпазване) на зрителните функции
Слънчевите очила са най-използваните средства, с които човек предпазва очите си от ярката и силна слънчева светлина през пролетта и лятото. В последните години много малки деца започнаха до ползват слънчеви очила. За профилактика на зрителните функции от слънчевото лъчение са и носенето на шапки, кърпи за глава, козирки, ползването на чадъри, сенници и др. В сезоните на ярко слънцегреене – пролет и лято трябва да се избягва продължителен директен престой на слънце, особено между 10 ч. и 14 ч. (заради УВ лъчението), както и продължителния престой на слънце без предпазни слънчеви очила, особено високо в планината, или край морето, язовири, реки.
Хората, родени с аниридия, както и тези с ахроматопсия, очен или тотален албинизъм и др. (вродени очни проблеми) се нуждаят от специални грижи заради специфичността на тези заболявания.

Помнете!
Лечението на слънчевите увреждания на очите е трудна задача, както за здравите, така също и за хората с очни проблеми, независимо от възрастта им. Често уврежданията на очите от УВ лъчения остават трайни, а могат да увредят и зрението на всеки индивид, независимо от възрастта и здравето му. Затова най-важна е профилактиката. Преди да купите за детето си или за самите вас слънчеви очила се прегледайте или се консултирайте с очен лекар (офталмолог). Офталмологът ще ви даде съвет или препоръка за това необходими ли са ви други защитни средства за очите (изкуствени сълзи, специални очила или защитни филтри на очилата ви, ако трябва да ползвате такива и др.), независимо от сезона и според възрастта на нуждаещия се. Квалифицираният оптик предлага най-подходящите помощни средства за зрителна рехабилитация (подпомагане), които си избира индивидът с вече уточнено заболяване на очите.
Слънчевите очила (“Тъмните очила”), които използват хората, трябва да бъдат предписвани от специалист и да имат УВ защита, за да не увреждат очите.

ВАЖНО!
Защо е важно да се познава заболяването аниридия от по-широката общественост?
Заболяването аниридия е едно от многото вродени заболявания на очите. Особеността при това заболяване е, че вродената липса на ирис най-често засяга и двете очи, и това може да бъде забелязано дори от хора без медицинско образование. Диагнозата се поставя от очните лекари, които знаят, че аниридията се съпътства и от други очни промени, а в някои случаи боледува и целият организъм. Освен това, потомството (децата) на роденият с аниридия може да се родят също с аниридия. Но не само от ранната диагноза зависи съхранението на зрителните функции на човека, роден с аниридия. Първоначално всичките грижи са за пациента (медицински, социални), роден без ириси, а по-късно и от самия него за цял живот (индивидуални грижи). От всичко това зависи до голяма степен съхранението на зрителните функции на хората, които се раждат с аниридия.

София, Подготвил:
10 юни 2017 г. Доц. д-р Анна Попова, д.м.

Коментарите са забранени.