Очни проблеми свързани с аниридия

 Пациентите с аниридия могат да имат много очни проблеми:

1. Сухота на очите. „Сухи очи” се дефинира като нарушение при образуването на сълзи и овлажняването на очите.

Симптоми за сухота в очите – сърбеж, парене, раздразнение, зачервяване, замъглено виждане или сълзене и увеличен дискомфорт след четене, гледане на телевизия или използване на компютър.

2. Дефекти на роговицата. Роговицата е прозрачната куполообразна формация, която покрива предната част на окото. Нарушения при PAX6 гена може да са причина за аномалии в роговицата. Това обикновено води до възпаляване и последващо потъмняване на роговицата, започвайки от периферията и постепенно прогресиращо към централната част на роговицата. Това може да се случи за две години.

За лечение на потъмняването на роговицата и пануса със загуба на зрение, могат да се извършат трансплантации на роговицата, но съществува голяма вероятност от отхвърляне на импланта.

Микрокорнея e друга аномалия на роговицата, свързана с аниридия.

Микрокорнея означава намален диаметър на роговицата.

Известно е, че при пациенти с аниридия има удебеляване на роговицата, което се отразява на точността на измерване на вътреочното налягане.

3. Глаукома

Глаукома може да се развие по всяко време – от ранна детска до напреднала възраст. Във връзка с развиването на глаукома, пациентите с аниридия е необходимо да бъдат редовно преглеждани от докторите.

Лечението на глаукомата може да бъде както медикаментозно, така и хирургично. Терапията с лекарства може да бъде успешна в началото, но в повечето случай в последствие се налага оперативна намеса.

4. Аномалии на лещата.

Свързаните с аниридия аномалии на лещата са катаракта (замъгляване) и сублуксация ( част от лещата е изместена от нормалното и положение)

Катаракта се появява при 50-85% от пациентите, обикновено до двадесет годишна възраст. Ако замъгляването води до влошаване на зрителната функция, е необходимо да се направят операции за отстраняване на катарактата.

Сублуксацията на лещата може да се появи при 56% от пациентите с аниридия. Това може да доведе до намаляване на зрението.

5. Нистагъм.

Нистагъмът представлява неволеви движения на очите. Среща се при повечето пациенти с аниридия.

6. Кривогледство.

Кривогледството представлява състояние, при което пациента не може да изравни едновременно двете си очи в нормална позиция.

7. Фотофобия.

Фотофобията – чувствителност към светлината при нормална осветеност. Нормално човек има ириси, които контролират количеството светлина постъпваща в окото. Поради липсата на ириси при хората с аниридия, в очите попада прекомерно количество светлина, което кара пациентите да притварят очите си, за да ограничат светлината, постъпваща в очите.

8. Птоза.

Птозата е състояние на необичайно ниска позиция (спадане) на горния клепач. При някои пациенти с аниридия птозата може да бъде по рождение.

9. Амблиопия.

Амблиопия (“тъпота на зрението” – в превод от гръцки) означава слабо зрение. Това е състояние на намалено зрение, без да е установена ясна причина за това при очните прегледи.

Ранното откриване и лечение на това заболяване е много важно.

Основният проблем при аниридия е запазване на зрението и здравето на очите, както и общото здравословно състояние на пациента. Това може да се постигне, чрез редовен мониторинг на очите, проследяване на вътреочното налягане, както и наблюдения на други важни системи на организма.

Хората с аниридия не трябва да носят контактни лещи, тъй като те могат да увредят роговицата, което може да доведе до по-нататъшни проблеми като панус на роговицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *