Глаукома

Глаукомата е заболяване, което възниква поради нарушение на хидродинамиката в очите (движението на вътреочната течност). При глаукомата, периодично или постоянно имаме увеличение на вътреочното налягане. Под влияние на повишеното вътреочно налягане се свива зрителното поле, намалява централното зрение, възниква атрофия на зрителния нерв. Заболяването води до необратима слепота. Смята се, че един на всеки пети незрящ пациент е загубил зрението си поради глаукома.

Глаукомата може да се появи веднага или скоро след раждането. Ако детето не бъде подложено на хирургично лечение, може да стане напълно незрящо в рамките на 2-3 седмици. При възрастни, глаукома се развива след 40-годишна възраст. Честотата на глаукома при възрастни е 1-1,5 на 100 души.  Предпоставка за глаукома има, когато пациентът с аниридия е с повишено вътреочно налягане.

Нормално вътреочната течност произведена от цилиарното тяло намираща се зад ириса, се стича напред в предната камера през тъкани, наречени трабекуларна мрежа. В случаи, когато течността не се оттича или се оттича лошо, това води до повишаване на очното налягане.

Ако вътреочното налягане остане с повишено ниво, то може да увреди ретината, която улавя визуалните образи и зрителния нерв, който предава изображенията на мозъка. Това увреждане е описано като „пускане на кръв“ (притискане) на зрителния нерв.

При дълготрайно притискане на зрителния нерв настъпва загуба на зрението. Обикновено загубата започва от периферното зрение. Ако процесът продължи, ще бъде застрашена и центъралната част на зрението. За щастие, има лечения, които ни позволяват да контролираме вътреочното налягане.

Стойността на вътреочното налягане е относително постоянна и обикновено е между 9 и 22 mm Hg стълб. През денонощието вътреочното налягане може да варира с 2-6 mm. Обикновено стойността му е по-висока сутрин, увеличава се при мигане и намалява по време на сън. Вътреочното налягане осигурява устойчивост на очните мембрани и производството на вътреочна течност.

Вътреочната течност се произвежда от цилиарното тяло. Функция на вътреочната течност, освен да поддържа вътреочното налягане, е и да захранва лещата и роговицата, които нямат кръвоносните съдове. Вътреочната течност съдържа хлориди, млечна и аскорбинова киселина, както и много малко количество протеин.

Ако производството на вътреочна течност е намалено, тогава говорим за очна хипотония. Причината за намаляване на производството на вътреочна течност може да бъде в следствие на съдово възпаление на очите (увеит, иридоциклит), диабетна кома, уремична кома (при интоксикация), също и при рязко и продължително понижаване на кръвното налягане. Дълго продължаващата очна хипотония може дадоведе до намаляване размера на очите, както и до тяхната атрофия.

Увеличаването на вътреочната течност води до повишаване на вътреочното налягане. Именно това наблюдаваме при анридия. Повишаване на вътреочното налягане поради нарушено оттичане на вътреочната течност. След произвеждането на вътреочната течност от цилиарното тяло, тя отива в задната камера на окото, която се намира между лещата и ириса. Чрез зеницата течността се придвижва в предната камера на окото, която е ограничена отпред от роговицата, а отзад от ириса и лещата.

Оттичането на вътреочната течност става в предната камера на окото,  на границата на роговицата и склерата, където е ъгъла на предната камера. В областта на прехода от роговицата към склерата има вдлъбнатина – шлемов канал. Входът на канала е покрит със съединителната тъкан, наречена трабекула. Под действие на очното налягане трабекулата се вдлъбва в канала, и чрез нея в шлемовия канал се филтрира вътреочната течност. Над шлемовия канал се намира обвивката на склерата – шпора. Към шпората са прикрепени ириса и цилиарният мускул. Нормално изтичането на вътреочната течност става в шлемовия канал и след това във венозната система. Във вътреочната течност може да присъстват различни примеси, които да запушат отворите на трабекулата и да доведат до нарушаване на оттичането на вътреочната течност.

Лечение на глаукома при аниридия

Медикаментозното лечение играе важна роля при лечението на глаукома. То може да намали вътреочното налягане и да подобри прозрачността на роговицата. Понякога може дълго време да се поддържа вътреочното налягане на ниско ниво чрез медикаменти, но в много от случаите е необходима и хирургична намеса.

След повечето от операциите пациента може да се прибере в къщи след няколко часа. Всеки ден след това той трябва да ходи на лекар за да бъде преглеждан. В повечето случаи се предписват лекарства за ускоряване на лечението. Обикновено се използват капки. Пълното възстановяване отнема от четири до шест седмици. Малките деца след операцията обикновено са с превръзка на окото за тяхна собствена безопасност. В рамките на две до три седмици след операцията е противопоказано всякакво напрягане на очите.

Следва да се отбележи, че глаукомата може да се проявява отново и отново, затова пациентите с аниридия трябва редовно да следят вътреочното си налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *